Haptonomie voor geboortewerkers:
De kracht van aanraking

Als doula en zorgverlener in de moeder/kind zorg is bijscholen enorm belangrijk.
De Vlaamse Federatie van Doula’s vzw wil graag aan hun leden een bijscholingsprogramma aanbieden. Ook niet-leden zijn welkom op onze workshops.

Zondag 23 juni 2019
Wommelgem

Workshop met als doelgroep doula’s, vroedvrouwen en andere zorgverleners in moederkind zorg.

Evelyn Vandercasseyen zal ons verrijken met haar kennis en ervaring hoe we de kracht van aanraking kunnen gebruiken tijdens arbeid en geboorte op een haptonomische basis en hoe we haptonomisch omgaan met een kersverse baby?
Haptonomie gaat over contact. Hoe ben ik in contact met mezelf, met de ander, met mijn omgeving, … De meest pure vorm van contact maken is de aanraking. Het is aangetoond dat een goede aanraking de spierspanning in het lijf vermindert, wat ervaren wordt als aangenaam, comfortabel en warm. Een niet-goede aanraking echter verhoogt de spierspanning in het lijf, wat als onaangenaam en koud ervaren wordt.
Wanneer een vrouw tijdens de arbeid en de geboorte van haar kind aandachtsvol en liefdevol wordt aangeraakt daar waar de pijn en de spanning het grootst is, komt er op die plek verzachting, maakt ze meer oxytocine aan en lukt het haar om in volle vertrouwen en op eigen kracht geboorte te geven aan haar kind.

Een haptonomische zwangerschapsbegeleiding is er tevens op gericht om het koppel al tijdens de zwangerschap te laten ervaren hoe ze samen voor meer verzachting in dat zwangere lichaam kunnen zorgen, wat de zwangerschapsklachten zoals misselijkheid, rug- en bekkenpijn, onrustige benen, … , drastisch vermindert.

In deze workshop toont ze ons hoe wij als geboortewerkers die verzachting kunnen brengen in de zwangerschap, maar ook als voorbereiding op de geboorte. We leren hoe wij of de partner bij de bevalling kunnen helpen door met de moeder in contact te blijven, gevoel te hebben voor wat zij nodig heeft en voortdurend op haar af te stemmen.

Bovendien is het de bedoeling van een haptonomische zwangerschapsbegeleiding om tijdens de zwangerschap een klimaat te creëren voor de baby waarin het voelt dat het welkom is. De relatie van de ouders met hun kind begint op het moment van de bevruchting, ook voor de papa, die het kind nochtans niet in zich draagt.

Docent

Evelyn Vandercasseyen
http://www.tastbaarwelkom.be
Vroedvrouw, Haptonomische zwangerschapsbegeleiding en de ouder-kind begeleiding

Locatie
Wonderwijvenhuis
Driemastenbaan 37
2160 Wommelgem
https://wonderwijven.be/wonderwijvenhuis/

Prijs
Leden VFvD € 100,-
Niet-leden € 130,-
Inclusief koffie/thee, lunch, syllabus en aanwezigheidsattest.

Programma
9u45 Onthaal

10u00 Inleiding
wat is haptonomie
ervaringsoefening
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding
wat houdt een haptonomische zwangerschapsbegeleiding in
ervaringsoefening

12u30 Lunch

13u30
Begeleiden van arbeid en geboorte op haptonomische basis,
met ruimte om zowel te ervaren als te oefenen
Het haptonomisch omgaan met de baby –
wat is belangrijk het eerste anderhalf uur na de geboorte?
Waar houden we rekening mee bij de verzorging van baby’s en kleine kinderen?

16u30 conclusies en vragenronde

Einde voorzien rond 17u

De cursus gaat door bij minimaal 12 inschrijvingen. Maximum 20 deelnemers.
Inschrijving mogelijk tot 27 mei 2019. Bij onvoldoende inschrijvingen wordt het inschrijvingsgeld integraal terug gestort.

Inschrijving is definitief na betaling,
met vermelding van ‘ naam + haptonomie 2019” ,
op rek.nr. IBAN BE87 7390 1783 7994 BIC: KREDBEBB
op naam van Vlaamse Federatie van Doula’s

Zodra de betaling gebeurd is, ontvangt u een bevestigingsmail (gelieve deze af te drukken en mee te brengen)

Bij annulatie
Tot 1 maand voor aanvang van de cursus wordt het bedrag teruggestort verminderd met 10% administratiekosten. Binnen de maand voor aanvang van de cursus wordt het bedrag niet teruggestort. Indien een andere persoon je plaats kan innemen, betalen we het inschrijvingsgeld terug verminderd met 25 % administratiekosten.

Bij afwezigheid op workshop kunnen enkel leden omwille van doula-begeleiding een waardebon ontvangen voor een volgende workshop georganiseerd door VFvD.

Nog vragen over deze workshop? Mail ons dan even.

Klik hier als je wil inschrijven

Inschrijven

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.