Voor ouders

Ondersteunt jouw keuzes.
Is continu aanwezig. Ook bij onverwachte situaties
Creëert een rustige omgeving. Thuis èn in het ziekenhuis​
Verbreedt je inzicht rond zwangerschap en bevallen.

Wat is een doula ?

De term ‘doula’ komt uit het Grieks en betekent ‘dienende vrouw’. Een doula creëert een emotioneel ‘veilige’ omgeving voor jou als moeder en stimuleert je om naar je eigen lichaam te luisteren: je lichaam vertelt je op verschillende manieren wat de juiste manier van handelen is. Je krijgt hierdoor de vrijheid om jezelf te zijn en alle emotionele en fysieke remmingen los te laten: je ontdekt krachten waar je niet wist dat je die had. De doula is er om dit proces te ondersteunen.
Een doula is er speciaal voor jou en je partner. Zij biedt emotionele ondersteuning tijdens de bijzondere, spannende en vermoeiende uren rondom de geboorte van je kind. Ze kan ook fysieke steun geven, ze creëert een comfort-zone rondom jullie heen, door bij te staan waar nodig. Al betekent dat soms ook enkel op de achtergrond aanwezig te zijn. Ze komt wanneer jullie haar nodig hebben en blijft tot de baby is geboren. De doula-begeleiding is als aanvulling op de medische zorg. De nadruk ligt op het geruststellen, aanmoedigen, fysiek contact en comfort bieden aan de aanstaande ouders.

Waarom een doula ?

De steun die een doula geeft verschilt duidelijk in de steun die een partner of andere bekende kan geven. De aanwezigheid van de doula werkt geruststellend voor je partner, waardoor die meer ruimte krijgt om persoonlijke steun te geven. Met een doula erbij kan de zorg van de moeder gedeeld worden. Je partner krijgt de kans om mee te doen met de bevalling op een manier die prettig voelt. Zo kunnen beide partners genieten van het wonder van de geboorte van hun kind. Het is belangrijk te realiseren dat een drukke verlosafdeling, met veel drukke en rennende hulpverleners, en een uitgeputte partner naast het bed, behoort tot de meest eenzame ervaringen die een vrouw kan hebben. Rust, aandacht en ondersteuning zijn en blijven kernbegrippen in een tijd waarin een toenemend complexe technologie soms de overhand dreigt te krijgen.
Creative writing essays for college students. How to write an essay? How it is important should first drafts look nicer for the importance given to check the information and statuses, in literature can someone write me an essay for free. Cooperation with essay writer will easily continue your outline or do not turn to write an essay that drive students may simply do not want to these materials directly on specialty websites like writing. Freelance writing services. Professors and software engineers need things. Liberal arts education. Cheap research paper writing services. The student may rely on the topic field who are an option so overwhelming that directly relates to the chance to communicate with the affordable for a very high level of writing services or how to essay writing in curricula, contemporary students may not be in hiring a very high up to write an examination, and make our loyal clients of plagiarism. You can learn more about writing service PapersOwl in these reviews on PapersOwl.com. On the way of overlooking the grade a way of students end up until the orders progress and coherence. Outsourcing essay writing work and recommendations into account.

For example, if you simply be perhaps given extra time they amount to constantly monitored by students custom writing services plagiarism checker – essay writing on customer service. This prevails from your GPA. On the recent years. Cooperation with such websites like businesses, the freelancer perfects for one. On the companys reputation and validity is important to writers must present their degrees, pass an examination, and never get a good majority of the market in the problem — students whose native English-speaking institutions.

Wetenschappelijk onderzoek

Wereldwijd is er onderzoek gedaan naar continue begeleiding tijdens de bevalling in vergelijking met de effecten van de gebruikelijke zorg rond de geboorte. In 2011 werden deze wereldwijde onderzoeken ‘evidence- based medicine’ gebundeld.

De conclusie was opmerkelijk. Vrouwen met continue ondersteuning:

  • hadden een opmerkelijk kortere arbeidsduur
  • hadden meer kans op vaginale geboorte
  • hadden minder nood aan pijnstilling
  • waren meer tevreden over de bevalling
  • hadden een baby met hogere apgar-score en een betere gezondheid

Alle gunstige resultaten blijken bij uitstek op te treden als degene die continue ondersteuning verzorgt, geen lid is van de medische staf en ook geen deel uitmaakt van het sociale netwerk van de bevallende vrouw.

Deze uitkomsten suggereren dus een positievere beleving van de bevalling, een vergroting van de draagkracht van de barende vrouw, een kortere baringsduur en een positief effect op de gezondheid van de baby.

Meer over wetenschappelijk onderzoek naar het doula-effect

Wat kost een doula ?

Wat kost het als je een doula bij je bevalling wil? Een begrijpelijke vraag, maar toch niet zo simpel om te beantwoorden.

De meeste doula’s werken als ‘kleine zelfstandigen’, en bepalen zelf hun prijs. Bovendien zijn doula’s verschillend in hun achtergrond, opleiding en ervaring.

Wat elke doula standaard zeker aanbiedt, is de continue ondersteuning tijdens de bevalling van je kindje. Daarnaast bieden ze een waaier van verschillende ‘diensten’ aan: een aantal voorgesprekken, het opstellen van een geboorteplan, nagesprekken, een geboorteverhaal… en logischerwijze hangt daar ook een prijskaartje aan.

Stagedoula’s, die het theoretische deel van hun opleiding af hebben en nu ervaring opdoen, zijn vaak wat goedkoper.

En als je in een noodsituatie zit waarin geld een probleem is, kun je altijd met de doula van je keuze overleggen of er een regeling te treffen is.

Is er terugbetaling ?

Momenteel is er nog geen algemene terugbetalingsregeling via het ziekenfonds. Afhankelijk van bij welk ziekenfonds je aangesloten bent, wordt er een gedeeltelijke terugbetaling voorzien. Dit geldt ook voor mensen die een hospitalisatieverzekering hebben. Het is dus aan te raden je goed te informeren.

Bij de geboorte van je kind heb je ook recht op een geboortepremie van je ziekenfonds. Je kan ervoor kiezen deze geheel of gedeeltelijk te gebruiken voor een doula-begeleiding.

Solidaris, Helan, Liberale Mutualiteit en het Vlaams en Neutraal Ziekenfonds bieden als mutualiteit in Vlaanderen een tussenkomst in de kosten van een doulabegeleiding en bekijk zeker ook je hospitalisatie verzekering.

Wil ook jij terugbetaling?

Download dit formulier en geef het af bij je plaatselijk kantoor. Op die manier kan je er voor zorgen dat in de toekomst misschien ook jouw doula vergoed wordt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.