Activiteiten

Als federatie staan wij voor een kwalitatieve zorgverlening en organiseren wij jaarlijks interessante bijscholingen en verdiepingsdagen over verschillende thema’s. 

De Vlaamse Federatie van Doula’s vzw biedt een bijscholingsprogramma aan met korting voor leden. Iedereen is welkom op onze activiteiten, ook als je geen lid bent.

 Nieuwe workshops zijn in ontwikkeling.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Exclusieve 2-daagse Training
Coachen voor doula's
13 mei & 3 juni

Upgrade nu je coachingsvaardigheden als doula met Delia Amoruso. Wanneer je werkt met zwangeren en koppels, speelt communicatie een belangrijke rol in je interactie met je klanten. De mate hoe je kan luisteren, welke vragen je stelt en hoe je reageert, zal een verschil maken in hun reis naar geboorte en ouderschap. De manier waarop je als doula vrouwen en koppels gaat coachen, bepaalt ook mee hoe veilig en zeker zij zich voelen en hoe tevreden ze met jou zijn. 

Delia is professioneel trainer en coach, ze is Master in psychologie, Master in NLP en HR consultant & trainer. Vorig jaar startte zij de opleiding tot doula bij de VFvD en vanuit haar enthousiasme en passie voor de doula, geeft ze voor onze leden een exclusieve twee daagse training over hoe je kan coachen in je rol als doula

 

Ik ben Delia Amoruso en mama van Vic (°2013) en Jef (°2016). Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor alles wat met zwangerschap en geboorte te maken heeft. Toen ik 18 jaar was, had ik puur uit interesse al tal van zwangerschapsboeken gelezen. Omdat vooral de psychologische kant me aansprak en minder het medische, koos ik voor de richting psychologie en behaalde ik in 2008 mijn Master. Sinds 2015 ben ik als zelfstandige fulltime aan de slag als trainer en coach. De focus in mijn trainingen ligt op (persoonlijk) leiderschap en skills zoals feedback geven en ontvangen en coachen. Recent ben ik gestart met de Doula opleiding en ben ik me ervan bewust dat de coaching vaardigheden die ik de afgelopen jaren heb geleerd en verfijnd erg nuttig kunnen zijn in je rol als Doula. Daarom lijkt het me fijn om anderen hierin wegwijs te maken en te inspireren. Coachen zet anderen immers in hun kracht en dat is precies hetgeen we als doula willen bereiken.

 

Coachen voor Doula’s 

De term Doula wordt vaak gelinkt aan de term ‘bevallingscoach’. Hoewel Doula zijn meer inhoudt dan coachen, is coachen toch een belangrijk onderdeel van je rol als Doula. Vanuit onze zorgzame natuur willen we de andere graag ontlasten, helpen en misschien soms zelfs redden. Tijdens deze 2-daagse leer je het verschil tussen redden en coachen en gaan we aan de slag met een aantal praktische coaching technieken zodat jij met meer vertrouwen en comfort leert coachen.

Na deze workshop: 

 • Heb je zicht op wat coachen is en wat het vooral ook niet is
 • Heb je zicht op wanneer coachen nodig is en wanneer iets anders
 • Heb je inzicht in een praktische gespreksstructuur die je kan gebruiken tijdens het coachen
 • Is je drempel om te coachen verlaagd

PRAKTISCH

Data: vrijdag 13 mei & vrijdag 3 juni 2022
Tijd: telkens van 9u tot 17u 
Locatie: t Centrum Heide, Heidestatieplein 8, 2920 Kalmthout (vlakbij station Heide, Kalmthout)

Speciale ledenprijs: €290,-

Plaatsen zijn beperkt, maximum 12 deelnemers.
Inschrijving mogelijk tem 29 april 2022.

Heb je nog vragen: workshop@dedoula.be 

Bij afwezigheid op de dag van de workshop kunnen leden enkel omwille van doula-begeleiding een waardebon ontvangen voor een volgende workshop georganiseerd door VFvD.

PROGRAMMA

Theorie en praktijk wisselen elkaar af zodat het leren dieper verankerd geraakt. We geven duidelijke theoretische kaders en gaan aan de slag met oefeningen zodat het makkelijker wordt om het geleerde te transfereren naar je eigen context

Dag 1

 • Wat is coachen ?
 • Wat is het verschil met advies en therapie?
 • Wanneer coachen en wanneer ook niet?
 • Wat zijn “goede” vragen? 
 • Waar je ligt je focus als coach?
 • De 7 basisvaardigheden van een coach

Dag 2 

 • Het net ophalen: het schip dat onderweg is, wordt stil gelegd en we gaan dieper in op jullie vragen, ervaringen, bezorgdheden. Waar zit de winst van de vorige sessie en waar zit de honger?
 • Demo van een coaching
 • Handige gespreksstructuur om te coachen
 • De 4 niveau’s van luisteren

ONLINE WORKSHOP Introductie HypnoBirthing® voor Zorgverleners

We hebben allen hetzelfde doel voor ogen: bijdragen aan een veilige en positieve geboorte ervaring voor moeder en kind.

Zorgverleners hebben een belangrijke rol gedurende zwangerschap en geboorte en het is bekend dat zij beslist het verschil kunnen maken.

Dat is de reden dat we deze workshop hebben ontwikkeld, speciaal voor medische professionals (vroedvrouwen, gynaecologen, dokters, verpleegkundigen), zwangerschapsdocenten, doula’s en geboortezorgwerkers die de basis filosofie van HypnoBirthing® willen leren om ouders die voor deze methode kiezen te kunnen ondersteunen.

Deze workshop van 3,5 uur is enkel bedoeld om inzicht te krijgen in HypnoBirthing® zodat u kunt inspelen op de vragen en wensen van zwangere stellen die de cursus volgen. Deelname aan deze introductie workshop geeft GEEN recht om daarna de HypnoBirthing® cursus te mogen geven.

Deze workshop is zo opgezet dat het zorgverleners inzicht zal geven in de filosofie, technieken en woordkeuze van HypnoBirthing® en hoezeer dit van belang is bij het ondersteunen van barende moeders en hun naasten.

Prijs, incl bewijs van deelname

€ 70,- Geboortewerkers

€ 60,- Leden VFvD

€ 45,- Studenten Vroedkunde/Gynaecologie

incl. bewijs van deelname

Meer info https://veerle-peeters.be/…/workshop-introductie…

BIJSCHOLING 

‘Doula Essentials’, de meest succesvolle hands-on technieken. 

Datum: nog te bepalen in voorjaar of zomer 2022

Plaats: op zoek naar een locatie in Oost-Vlaanderen

ENKEL TOEGANKELIJK VOOR LEDEN VAN VLAAMSE FEDERATIE VAN DOULA’S vzw

Tijdens deze dagworkshop worden de meest gebruikte hands-on technieken tijdens zwangerschap en bevalling aangeleerd en ga je deze samen doen, ervaren, voelen en erover uitwisselen. 

Nood aan opfrissing, herhaling van de doula technieken? Nood om erover te kunnen uitwisselen, je vragen te stellen en/of zin om er nog eens in te duiken om meer zelfzekerheid te krijgen in het toepassen van deze technieken?

Deze hands-on technieken zijn een combinatie van meerdere methodes die zijn ontworpen om balans en ontspanning te brengen tijdens de zwangerschap. De technieken tijdens de bevalling zijn gericht op comfort, verlichting en ondersteuning van het fysiologische proces om de geboorte zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen. Het is een verzameling van ademhaling, ontspanning, drukpunten, massage, rebozo en houdingen om het geboorteproces alle kansen te geven om zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen ook als het anders loopt. 

Annelien Goetschalckx en Line De la Ruelle zullen ons verrijken met hun kennis en ervaring over hoe je zwangere vrouwen kan ondersteunen met veilige technieken tijdens de bevalling en hoe je enkele technieken kan aanleren aan het koppel, om zich zo optimaal voor te bereiden tijdens de zwangerschap.

https://shiatsupraktijk.weebly.com/zwangerschap-en-postnataal.html

http://www.involleverwachting.be

Prijs:
Leden VFvD nog te bepalen
Inclusief koffie/thee, werkmapje en aanwezigheidsattest.

Klik hier om je in te schrijven

De cursus gaat door bij minimaal 10 inschrijvingen. Maximum 20 deelnemers.
Inschrijving mogelijk tot 18 oktober 2021. Bij onvoldoende inschrijvingen wordt het inschrijvingsgeld integraal terug gestort.

Inschrijving is definitief na betaling, met vermelding van ‘ naam + doula essentials 2021” , op rek.nr. IBAN BE87 7390 1783 7994, BIC: KREDBEBB op  naam van Vlaamse Federatie van Doula’s

Zodra de betaling gebeurd is, ontvangt u een bevestigingsmail.

Bij afwezigheid op de dag van de workshop kunnen enkel leden en enkel omwille van doula-begeleiding een waardebon ontvangen voor een volgende workshop georganiseerd door VFvD.

Heb je vragen: workshop@dedoula.be 

Programma
09u15: Onthaal

9u30 – 12u30: 

 • Inleiding: Hands-on versus hands-off
 • Technieken voor balans en ontspanning tijdens de zwangerschap en bevalling.
 • Rebozo basis  

12u30: Middagmaal

13u30 – 16u30

 • Drukpunten en massage
 • Moxa

16u30 Uitwisseling en afronding

Einde voorzien rond 17u30

Meebrengen indien je het hebt:

-rebozo

-geboortebal

-kussentje

-handdoek

-schrijfgerief en notitieboekje

Het online infomoment gemist?

Droom je er van om vrouwen/koppels te ondersteunen tijdens zwangerschap en geboorte met de nadruk op emotionele en fysieke ondersteuning?

Voel jij het kriebelen om doula te worden maar zit je nog met een hoop vragen?

Je krijgt alles te horen ivm doula worden/zijn en hoe een doula opleiding binnen Vlaamse Federatie van Doula’s eruit ziet. Je maakt kennis met een aantal docenten van de opleiding en er worden vragen gesteld.

Wij sturen je dan de opname door.

Activiteiten kalender

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.