Word een doula

Dompel je onder in de wonderlijke wereld van zwangerschap en geboorte.

“Omdat je persoonlijke groei in onze doulaopleiding enorm belangrijk is, moet je bereid zijn om je innerlijke zelf op een dieper niveau aan te pakken en stap voor stap te groeien in je rol als doula.”

Veerle Peeters
Doula, docent & voorzitter Vlaamse Federatie van Doula’s

“Wat de Vlaamse Federatie van Doula’s echt uniek maakt in Vlaanderen, is ons mentorprogramma. Als onderdeel van het praktische luik van de opleiding krijg je 2 jaar lang ondersteuning van een ervaren en gecertificeerde doula.”

Stephanie Torfs 
Doula & bestuurslid Vlaamse Federatie van Doula’s

Maak het verschil als doula

Wil je graag doula worden en zwangeren op een niet-medische manier begeleiden tijdens hun zwangerschap en de geboorte? Via onze doulaopleiding breng je je passie tot leven.

Bij de Vlaamse Federatie van Doula’s bieden we een solide basisopleiding aan waarin theoretische kennis en praktijkervaring elkaar mooi aanvullen. Na de doulaopleiding heb je de juiste kennis en competenties in huis om zwangeren optimaal te ondersteunen. Je voortdurend blijven bijscholen is echter een must. Net als het jaarlijks ondertekenen van onze gedragscode, zodat je erkend wordt door onze organisatie.

Word een doula

Essentiële eigenschappen van een doula

Heb je vragen over onze opleiding? Herbekijk ons infomoment.

Meld je vrijblijvend aan voor meer informatie en bekijk ook meteen onze informatieve video.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Doulaopleiding

Tijdens onze doulaopleiding staat er veel meer op het programma dan enkel theoretische kennis, zoals de fysiologie van de zwangerschap en geboorte. Je leert:
Bovendien ontwikkel je cruciale doulavaardigheden en ontdek je jezelf als geboortecoach. We nodigen je uit om kritisch naar jezelf te kijken en jezelf af te vragen waarom je de rol van doula wil vervullen. Je persoonlijke groei staat centraal in deze doulaopleiding. Daarom is het belangrijk dat je bereid bent om jezelf diepgaand te verkennen, aan de slag te gaan met je innerlijke zelf en geleidelijk aan te groeien in je missie als doula.

Doulaopleiding met gevarieerde aanpak

Jezelf ontplooien voor, tijdens en na de doulaopleiding

Voor de start van de opleiding lees je een aantal verplichte boeken – waaronder enkele Engelstalige – om je te verdiepen in zwangerschap en geboorte. Zelfstudie is niet alleen essentieel tijdens de doulaopleiding. Ook in je verdere carrière als doula moedigen we je aan om jezelf voortdurend te blijven ontwikkelen.

Handige weetjes

Europees netwerk van doula's

Als trotse leden van het European Doula Network (EDN) zijn we onderdeel van een inspirerend netwerk van doulaorganisaties in heel Europa. Het EDN, opgericht in 2011, verbindt doulaverenigingen die een ethische code delen. Met 36 aangesloten doulaverenigingen uit 20 verschillende Europese landen, zijn we omringd door een diverse en bloeiende community. Binnen het EDN worden we ondersteund door 80 toegewijde vertegenwoordigers. Samen vormen we een krachtige beweging van duizenden doula’s die zich inzetten voor kwaliteitsvolle begeleiding en zorg.

Wel doula maar nog geen lid van de federatie?

Je kan ons helpen door lid te worden en mee deel uit te maken van een steeds groter wordende groep in Vlaanderen. Wil je meer weten over de voorwaarden om aan te sluiten bij de Vlaamse Federatie van Doula’s vzw? Neem dan een kijkje in onze gedragscode & huishoudelijk reglement.

Zowel als doula-in-opleiding en als ervaren doula kan je deel uitmaken van onze vereniging.

Ben je nog bezig met ervaring op te doen, dan krijg je de kans om in het mentorprogramma in te stappen en met ondersteuning van je eigen mentor je stagebegeleidingen af te ronden. Meer info over het mentorprogramma vind je ook in het huishoudelijk reglement terug of neem contact met ons op.

Als jij je in onze visie kan vinden, kan je een aanvraagformulier tot lidmaatschap online invullen.