Over ons

Hier vieren we nieuw leven

Een warm en hecht platform opgericht door doula’s voor doula’s, maar ook voor zwangeren en hun partner. Dat is de Vlaamse Federatie van Doula’s. We leiden doula’s op en voorzien hen van een kwaliteitslabel. Zo bieden we zwangeren dé garantie op een kwalitatieve begeleiding met een geboorteplan (wij gebruiken liever het woord ‘geboortevoorkeuren’) op maat. Bovendien geloven we sterk in de kracht van verbinding en dat komt tot uiting in alles wat we doen. We nemen je graag mee op pad.

Empowerment

We streven ernaar om zwangeren, partners en (toekomstige) doula’s van de juiste informatie te voorzien en hen bewust te maken van hun eigen kracht en capaciteiten. Bovendien moedigen we hen aan om na te denken over wat ze zelf willen en vervolgens weloverwogen keuzes te maken. Zo helpen we hen op weg in een richting die voor hen goed aanvoelt, steevast met oog voor hun wensen.

Verbinding

Bij de Vlaamse Federatie van Doula’s koesteren we de cirkel van verbinding, gevormd uit 2 delen: de intieme cirkel binnen het gezin en de bredere cirkel daaromheen, met onder meer hun doula. Uiterst waardevol voor zwangeren om te kunnen leunen op een warm netwerk waar verbinding en begrip centraal staan. En dat proberen we mee vorm te geven. Een veilige haven van geliefden en professionals die samen toewerken naar een mooi moment: de geboorte.

En ook voor onze doula’s bieden we een hechte groep van gelijkgestemden die handelen vanuit passie, zorg en liefde. We spreken onderling van hart tot hart en besteden bijzonder veel aandacht aan verbindende communicatie. We dragen elkaar en dat voel je meteen tijdens de doulaopleiding, in ons mentorprogramma en tijdens onze intervisiemomenten.

Verwondering

Geboorte staat synoniem voor het leven en voor verwondering. Want hoewel een kind ter wereld brengen iets heel natuurlijks is, blijft het een mysterie. In elke zwangere schuilt namelijk een oerkracht die tot uiting komt op het moment dat de tijd rijp is voor de geboorte. Leven geven is zo mooi, en dat omarmen we elke dag opnieuw.

De gezichten achter de Vlaamse Federatie van Doula's

Een vzw die mensen empowert, verbindt en verwondert, kan alleen maar gedragen worden door een warm team.

Veerle Peeters
Doula & voorzitter Vlaamse Federatie van Doula’s

“Al van bij de oprichting van de Vlaamse Federatie van Doula’s staat verbinding voor mij centraal. Verbinding met ouders, maar ook met collega-doula’s en andere geboortewerkers. We zijn een vereniging van en voor doula’s, want samen bereiken we meer. Telkens opnieuw kijk ik uit naar meetings met andere zorgprofessionals, onze intervisiemomenten, vergaderingen en informele samenkomsten. Van hart tot hart, om het doula-vuur uit te dragen.”

Leen Leysen
Doula & ondervoorzitter Vlaamse Federatie van Doula’s

“Een geboorte die een sterke en warme basis vormen voor elke ouder alsook voor elke pasgeboren baby. Zo’n ervaring wens ik ieder toekomstig gezin toe. Het voelt daarom als een eer en een zielsmissie om deel uit te mogen maken van deze prachtige vereniging.”

Soetkin Galle
Doula & secretaris Vlaamse Federatie van Doula’s

“Toen ik tijdens de arbeid van de geboorte van mijn eerste kindje lange tijd alleen was, voelde ik aan elke vezel van mijn lijf dat dit niet klopte en dat dit niet is hoe het hoort te gaan. Geen enkele vrouw zou alleen hoeven te bevallen en zo begon mijn doulavuurtje te branden. “

Om dat vuurtje verder brandend te houden, draag ik graag mijn steentje bij in het bestuur. Als secretaris dispatch ik binnenkomende vragen naar de juiste doula en probeer ik de brug te zijn tussen het bestuur en onze leden. Ook voor vragen rond het mentorprogramma kan je bij mij terecht.”

Vanessa Honoré
Doula & penningmeester Vlaamse Federatie van Doula’s

“Met de geboorte van mijn eerste kindje ontwaakte een diep verlangen om iets te betekenen in de wereld van geboorte. Het pad van de doula kruiste mijn weg en ik volgde de meest boeiende en emotionele opleiding die ik ooit had meegemaakt.

Er opende zich een hele nieuwe wereld voor mij, en ik ben ongelooflijk dankbaar dat ik ouders mag begeleiden op hun reis naar de geboorte van hun baby!

Als bestuurslid van de federatie ben ik trots om mijn steentje bij te dragen! Ik ben verantwoordelijk voor de ledenadministratie en als penningmeester help ik mee met het reilen en zeilen binnen de vereniging!”

Line De La Ruelle
Doula & bestuurslid Vlaamse Federatie van Doula’s

“Onze missie is supermooi. We willen een platform zijn dat verbinding creëert en zowel ouders als doula’s in staat stelt om hun eigen kracht en verwondering te ontdekken. De start van nieuw leven laten we zo sereen mogelijk verlopen en dat altijd in harmonie met de mensen om ons heen. Zo voegen we enorm veel waarde toe aan het leven van nieuwe gezinnen in het bijzonder, en aan onze samenleving in z’n geheel.”

Charlotte Bestuur

Charlotte Borremans
Doula & bestuurslid Vlaamse Federatie van Doula’s

“Een koppel begeleiden tijdens een bevalling ervaar ik als de puurste vorm van zorg en ondersteuning. De rauwheid, naaktheid en het mens-zijn komen op de voorgrond, en dat kan oncomfortabel zijn. Dat wil ik verhelpen. Wanneer ik terug naar huis rijd na een bevalling voel ik altijd dezelfde berusting : ze houden hier levenslang een positieve herinnering aan over.”

Stephanie Torfs
Doula & bestuurslid Vlaamse Federatie van Doula’s

“Na m’n eigen geboortetrauma ging ik op zoek naar een manier om andere mensen van zo’n trauma te behoeden. Ik vond de Vlaamse Federatie van Doula’s en was onder de indruk van hun passie en doelstelling. Eens ik de opleiding startte, ging er een wereld aan verbinding en schoonheid voor me open. Toen wist ik meteen: ik wil m’n schouders onder deze federatie zetten om zo voor nóg meer mensen het verschil te maken.”

Zelf doula worden?

Als zwangere op zoek naar een doula?