Veelgestelde vragen

Neem een kijkje tussen onze veelgestelde vragen en ontdek snel het antwoord op je vraag.

Niet gevonden wat je zocht? Contacteer ons gerust.

meest gestelde vragen

voor zwangeren

Een doula is altijd een warme meerwaarde als je zwanger bent. Je doula volgt het pad dat je bewandelt en kijkt mee hoe je daarbij ondersteuning kan gebruiken, zowel fysiek, mentaal en emotioneel als op informatief en communicatief vlak. Graag enkele concrete situaties? Een doula is er voor je als je:

  • Voor de eerste keer zwanger bent en met heel wat vragen zit
  • Een traumatische geboorte-ervaring achter de rug hebt
  • Op zoek bent naar ondersteuning bij zowel zwangerschap als geboorte
  • Je bewust wil voorbereiden op de geboorte
  • Een angstige partner hebt of zelf wat bang bent
  • Alleenstaande bent
  • Weet dat je een keizersnede zal ondergaan
  • Anderstalig bent of je partner anderstalig is
  • Een thuisgeboorte wil
  • Voor een geboorte in het ziekenhuis kiest
  • Ingeleid wordt

Nee, een doula is er niet alleen voor thuisbevallingen, maar ook voor geboortes in het ziekenhuis. Daar heersen vaak strikte procedures die routinematig worden toegepast en het is de rol van je doula om te helpen voorkomen dat die protocollen de overhand nemen. Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat individuele zorg de beste zorg is, terwijl protocollen een meer gestandaardiseerde aanpak vertegenwoordigen. Je doula zorgt ervoor dat de geboorte niet wordt gedicteerd door protocollen en dat er ruimte is voor persoonlijke begeleiding.

Daarnaast moedigt je doula je aan om bewuste keuzes te maken, of de geboorte nu thuis of in het ziekenhuis plaatsvindt. Tijdens de zwangerschap onderzoeken jullie samen wat je wensen en voorkeuren zijn. Bovendien stimuleert je doula je om in gesprek te gaan met je zorgverleners, zodat je er zeker van bent dat je op de juiste plaats door de juiste mensen geholpen wordt. Beslissingen nemen doula’s niet in jouw plaats, wel dagen ze je uit om kritisch na te denken en je af te vragen of een bepaald ziekenhuis of een bepaalde gynaecoloog de beste keuze is voor jou en je situatie.

Een begrijpelijke vraag, maar het antwoord is helaas niet zo eenvoudig. De meeste doula’s werken immers als zelfstandige en bepalen zelf hun prijs. Bovendien heeft elke doula een andere achtergrond, opleiding en ervaring.

Wat ze gemeenschappelijk hebben, is dat alle doula’s de zwangere continu ondersteunen tijdens de geboorte. Een hechte samenwerking die begint tijdens de zwangerschap. Elkaar leren kennen, vertrouwen opbouwen, geboortevoorkeuren overlopen … je doula maakt écht tijd voor jou.

Handig om te weten:

  • Gemiddeld varieert de prijs van een doula tussen de € 800 en € 1500 voor prenatale begeleiding, 24 uur op 24 stand-by zijn, 1-op-1-ondersteuning bij de geboorte en nazorg.
  • Stagedoula’s zijn vaak goedkoper. Ze hebben het theoretische deel van hun opleiding afgerond en willen nu graag praktijkervaring opdoen.
  • Zit je in een noodsituatie waarin geld een obstakel vormt, dan kan je altijd met de doula van je keuze overleggen. Wie weet kunnen jullie samen een regeling treffen.

De meeste ziekenfondsen voorzien een (gedeeltelijke) terugbetaling voor de kosten van een doula.

Hoewel de vergoeding en voorwaarden per mutualiteit verschillen, is het belangrijk om te weten dat doulaondersteuning deel uitmaakt van het voordelenpakket kraamzorg én dat de doula erkend moet zijn door de Vlaamse Federatie van Doula’s. De tegemoetkoming kan oplopen tot 300 euro.

Op dit moment bieden Solidaris, Helan, Liberale Mutualiteit en Vlaams & Neutraal Ziekenfonds een terugbetaling voor doula’s. Voor meer informatie per ziekenfonds kan je hier terecht.

Ja, maar niet elke doula is een geboortefotograaf. Wat je wel mag verwachten zijn foto’s die met liefde genomen zijn. De foto’s worden dus niet bewerkt, tenzij je voor een doula kiest die ook geboortefotograaf is. Weet wel dat de doulafunctie altijd vooropstaat. Dus als je doula fysiek nodig is tijdens de geboorte, zal je achteraf iets minder foto’s hebben.

Dat is volledig afhankelijk van je eigen wensen en behoeften. De meeste zwangeren nemen contact op met een doula tussen de 3 en 6 maanden zwangerschap. Maar vroeger of later kan ook, naar gelang wat voor jou het beste uitkomt. Natuurlijk: hoe eerder je begint met zoeken, hoe groter de kans dat de doula met wie je de beste klik voelt, nog beschikbaar is.

Gemiddeld zijn er 3 contactmomenten: de eerste kennismaking, een tweede gesprek waarin jullie wat dieper graven richting je geboortewensen en een derde gesprek waarin jullie naar de geboorte toewerken. Zit je liever vaker samen met je doula? Ook dat kan. Je doula past zich aan jouw noden en die van je partner aan.

Zeker weten. Pijnstilling krijg je namelijk nooit meteen bij de eerste wee. Je hebt een heel traject voor de boeg en dan is het handig als je doula je ondersteunt. Meer nog: de aanwezigheid van een doula en de comforttechnieken die zo worden aangereikt, zorgen ervoor dat het langer duurt voor zwangeren epidurale verdoving nodig hebben. Goed als je weet dat verdoving vaak tot extra medische interventies leidt. Doula’s zijn niet tegen pijnstilling, ze helpen je wel om er op het juiste moment voor te kiezen.

Ja, bij een (geplande) keizersnede is begeleiding door een doula eveneens enorm krachtig. Doula’s bereiden je namelijk voor op wat je kan verwachten, ook als de weeën op voorhand beginnen of als je vliezen breken. Bovendien bekijken jullie samen de opties voor de keizersnede en gaan jullie op zoek naar antwoorden op al je vragen, zoals:

  • Hoe gaat het ziekenhuis om met een keizersnede?
  • Kan ik in dit ziekenhuis een zo natuurlijk mogelijke keizersnede ondergaan?
  • Wie mag mee in de operatiekamer?
  • Kan ik mijn kindje zien geboren worden?
  • Wie gaat er mee met de baby als die onderzocht wordt?
  • Mag mijn baby meteen na de geboorte gewoon bij mij blijven?

Moet je de dag van de geplande keizersnede wachten, dan zorgt je doula voor de nodige rust, zodat de spanning niet de overhand neemt. En ook onmiddellijk na de keizersnede ondersteunt je doula je optimaal.

De rollen van vroedvrouw en doula vertonen veel gelijkenissen. Ze kijken namelijk allebei naar wat de zwangere nodig heeft. Het grootste verschil tussen beide is dat een vroedvrouw ook medisch handelt. Doula’s hebben geen medische verantwoordelijkheid en dat is net hun kracht. Doordat ze zich niet om het medische aspect hoeven te bekommeren, hebben ze tijd om met een open blik te kijken naar hoe ze jou optimaal kunnen ondersteunen. Doula’s begeleiden je bij het opstellen van je geboorteplan en dragen zorg voor het naleven ervan, ook als het spannend wordt of als er snel gehandeld moet worden. Bovendien zijn doula’s niet verbonden aan protocollen van het ziekenhuis. Ze zijn er puur ter ondersteuning voor zwangeren en hun partner.

Ja, je doula blijft de hele tijd bij jou. Hou er wel rekening mee dat doula’s ook maar mensen zijn. Af en toe een pauze om even te bewegen, te eten of naar het toilet te gaan, is dus geen overbodige luxe. Duurt de geboorte enorm lang, dan kunnen jullie in overleg beslissen dat een andere doula het even overneemt, zodat je eigen doula even kan rusten.

Wil je wel de prenatale begeleiding van een doula, maar heb je liever niet dat die persoon aanwezig is tijdens de geboorte? Geen probleem. Neem gerust een prenatale doula onder de arm die je informeert en bijvoorbeeld begeleidt bij het opstellen van je geboorteplan.

Liever enkel na de geboorte een doula? Daarvoor zijn postpartum doula’s ideaal.

meest gestelde vragen

Voor doula's (in spe)

Voltooide je de 3 modules succesvol, dan krijg je de kans om praktijkervaring op te doen door 3 zwangeren zelfstandig te begeleiden tijdens hun zwangerschap en de geboorte van hun kindje. Daarna ontvang je een certificaat en erkent onze federatie je als volwaardige doula. Zo heb je alles in handen om je eigen doulapraktijk op te richten.

Wat de Vlaamse Federatie van Doula’s echt uniek maakt in Vlaanderen, is ons mentorprogramma. Als onderdeel van het praktische luik van de opleiding ondersteunt een ervaren en gecertificeerde doula je 2 jaar. Meer daarover lees je in ons Huishoudelijk reglement of contacteer ons.

We streven er bovendien naar om alle doula’s samen te brengen en het beroep van doula te versterken. Ben je lid van onze federatie, dan geniet je tal van voordelen, denk aan mooie kortingen op onze activiteiten. Bovendien krijg je indien gewenst je eigen plek op onze website, zodat zwangeren je kunnen vinden. Daarnaast brengen we je in contact met andere doula’s tijdens onze intervisiemomenten, bijscholingen en workshops. Op die manier bouw je een sterk netwerk op en kan je jezelf blijven ontwikkelen.

Absoluut! In Vlaanderen groeit de vraag naar doula’s gestaag. Het huidige zorgsysteem rond zwangerschap en geboorte is helaas nog niet volledig gericht op persoonlijke, individuele ondersteuning. Vooral in ziekenhuizen hebben vroedvrouwen en gynaecologen een breed takenpakket, waardoor continue begeleiding voor hen vaak niet haalbaar is. Een doula vangt dat hiaat in de zorgverlening perfect op.

Des te meer doula’s er zijn, des te bekender het vak wordt en des te meer we zwangeren bewust kunnen maken van de immense kracht van constante ondersteuning. Als doula sta je dus mee aan de wieg van een relatief nieuw beroep. Aan jou om samen met je collega’s de waardevolle rol van doula’s kenbaar te maken op lokaal, provinciaal en landelijk niveau. Vanuit de Vlaamse Federatie van Doula’s werken we met werkgroepen om je daarin te ondersteunen.

Alle doula’s werken als zelfstandige (in bijberoep). Dat geeft hun de flexibiliteit om er te zijn op momenten die passen voor de zwangere. Nieuwe doula’s starten vaak in bijberoep.

Als doula verandert je gezins- en sociale leven. Waar je je afspraken tijdens de zwangerschap goed kan plannen, verandert dat vanaf week 37. Vanaf dan tot de geboorte – ten laatste op 42 weken zwangerschap – kan je op elk moment opgeroepen worden. Bovendien weet je niet op voorhand hoelang je weg zal zijn.

Heb je zelf kleine kinderen, dan is het belangrijk om voor hen tijdens die periode opvang te voorzien. En ook uitstapjes met je gezin en gezellig samenzijn met vrienden gaat voortaan regelmatig gepaard met de uitspraak: “Als ik niet opgeroepen word.”

Werk je naast je job als doula in loondienst, dan is het belangrijk om de mogelijkheden te bespreken met je werkgever. Kwestie van niet voor verrassingen komen te staan.

Soms werken meerdere doula’s samen in een groepspraktijk om als back-up voor elkaar te fungeren. Zo is het eenvoudiger om de continuïteit van de begeleiding te waarborgen. Natuurlijk is het belangrijk om dat vooraf met de zwangere te bespreken.

Dat kan, als je een gecertificeerde doula bent of een opleiding volgt die wij erkennen. Stel jezelf wel de vraag waarom je lid wil worden van de Vlaamse Federatie van Doula’s. Wil je graag zichtbaarheid als doula? Dan sluit je je beter aan bij een doulaorganisatie in het land waar je woont. Ben je op zoek naar warme connecties met andere doula’s of volg je graag onze bijscholingen? Dan is lid worden wel een goed plan.

Je kan als vroedvrouw doula worden, als je bij ons de doulaopleiding volgt. Denk er wel goed over na. Als vroedvrouw ben je namelijk verplicht om in geval van nood medisch te handelen, terwijl je als doula nooit medisch mag handelen. Hoewel je in beide functies vertrekt van wat de zwangere nodig heeft, zijn ze toch wat paradoxaal.

Ja, dat kan zeker. Meer nog: doula zijn is in het begin vaak een grotere uitdaging voor mensen met kinderen. Ze moeten hun eigen ervaring namelijk loslaten voor ze in het verhaal van iemand anders kunnen stappen. Daar gaat vaak een heus verwerkingsproces aan vooraf. Als je zelf geen ervaring hebt met een geboorte, dan ben je een blanco blad en kan je makkelijker met een open blik kijken naar wat een koppel nodig heeft.

Natuurlijk kunnen ook mannen onze opleiding volgen en doula worden. Doula’s moeten onder meer empathisch en communicatief zijn en ze beschikken best over een flinke portie kennis en zelfvertrouwen. Maar gender speelt geen rol.

Nee, doula’s zijn er nog lang niet te veel. Jaarlijks worden er in Vlaanderen meer dan 60 000 kinderen geboren. Momenteel zijn er iets meer dan 100 doula’s lid van de Vlaamse Federatie van Doula’s. Het spreekt voor zich dat er veel meer doula’s nodig zijn om alle zwangeren de ondersteuning en begeleiding te bieden die ze nodig hebben.

Het is belangrijk om zelf actief op zoek te gaan naar zwangeren. Dat doe je onder meer door lid te worden van de Vlaamse Federatie van Doula’s. Zo krijg je je eigen plek op onze website, wat je vindbaarheid een boost geeft. Daarnaast raden we aan dat je ook zelf reclame maakt. Denk aan flyers, folders of een profiel op sociale media. Begeleidde je al een aantal zwangeren? Dan doet ook mond-tot-mondreclame z’n werk.

Voor de contactmomenten tijdens de opleiding en de intervisiemomenten met je mentor en andere studenten reken je minimaal 61 uur. Voeg je graag extra intervisiemomenten toe, dan loopt het aantal contacturen verder op. We houden daarbij rekening met je noden als doula in opleiding.

Nee, voor de doulaopleiding kan je geen gebruikmaken van de kmo-portefeuille.

meest gestelde vragen

Voor zorgverleners

Ben je benieuwd naar wat een doula precies doet en hoe jullie kunnen samenwerken? Neem contact op met een doula bij jou in de buurt en ga in gesprek. Elke doula staat te popelen om mee te bouwen aan zorgverlening waarbij de zwangere centraal staat.

Het antwoord op je vraag niet gevonden?