Wat is een doula?

Een doula ondersteunt ouders van kinderwens tot kraamtijd

Doula als extra draagkracht

Doula’s vervullen een waaier aan rollen tijdens je zwangerschap en de geboorte. Ze vormen je houvast, je veilige haven waar je met al je vragen terechtkan. Ze luisteren oprecht en stellen samen met jou een geboorteplan op waarin ruimte is voor al je geboortevoorkeuren. En ook tijdens de geboorte zijn ze aanwezig, in het ziekenhuis of thuis als je ervoor kiest om thuis te bevallen. Eender welke route je wil uitstippelen, samen met jou gaan ze op pad tijdens dit bijzondere avontuur.

Ook als de reis wat minder verloopt. Want misschien is snel zwanger worden niet voor jou weggelegd. Of misschien werd je zwangerschap vroegtijdig afgebroken en ga je door een rouwproces. Weet dat je het niet alleen hoeft te doen. Je doula staat altijd klaar voor jou.

 

Doula's & hun specialisaties

Elke doula kiest ervoor om zich via gerichte opleidingen te specialiseren. Zo waarborgen ze ondersteuning op maat. Denk aan:

De absolute meerwaarde van een doula

De begeleiding die een doula biedt is van onschatbare waarde, in de eerste plaats voor zwangeren. Rust, aandacht en ondersteuning blijven essentiële waarden in een tijd waarin complexe technologie soms de overhand dreigt te nemen.

Daarnaast werkt de aanwezigheid van een doula geruststellend voor partners, omdat de zorg voor de zwangere gedeeld wordt. Zo krijgen ze meer ruimte om hun geliefde persoonlijk te ondersteunen en kunnen ze zorgeloos meegenieten van het wonder van de geboorte.

Een doula

Ons derde minimens, ik wist het zeker. Nu zal het anders gaan…
Mijn wensen, onze tijd samen, omringen!
Ik wens het, voor iedereen die een kindje verwacht, een doula!
Kennis, breder dan een oceaan, voeling, dieper dan de zee, rust in woelige stormen brengen.
Dat is het, heel kort. Een doula geeft je veerkracht, zet je in je kracht, is krachtig!

Twijfel niet, dit is wat je nodig hebt.
Het is een hulpverlening die ik nooit eerder tegenkwam.
Zo puur, zo eerlijk, zo treffend, zo dankbaar in die periode van het leven.

Warme groet,

Saartje
mama

Hoeveel kost een doula?

Een begrijpelijke vraag, maar het antwoord is helaas niet zo eenvoudig. De meeste doula’s werken immers als zelfstandige en bepalen zelf hun prijs. Bovendien heeft elke doula een andere achtergrond, opleiding en ervaring.

Wat ze gemeenschappelijk hebben, is dat alle doula’s de zwangere continu ondersteunen tijdens de geboorte. Een hechte samenwerking die begint tijdens de zwangerschap. Elkaar leren kennen, vertrouwen opbouwen, geboortevoorkeuren overlopen … je doula maakt écht tijd voor jou.

Handig om te weten:

Is er een terugbetaling van het ziekenfonds?

De meeste ziekenfondsen voorzien een gedeeltelijke terugbetaling voor sessies begeleid door een doula die lid is van de Vlaamse Federatie van Doula’s.

Wat ouders zeggen

We weten niet goed hoe we jou kunnen bedanken om erbij te zijn, ik kan niets meer zeggen als – het team was volledig. Niemand was te veel, alles werkte als een goed geoliede machine. Zonder één van jullie had ik het niet gekunnen, ook het gesprek dat we hadden voor de bevalling toen je kwam masseren (zoveel liefde dat ik toen voelde) deed ontzettend goed. Het voelt zo fijn om omringt te zijn met zo’n lieve mensen, we zijn het gelukkigste gezinnetje ter wereld en ook jou erg dankbaar hiervoor.
Nooit gedacht dat een doula zoveel voor ons kon betekenen.Toen ik ons doula leerde kennen en na een gesprekje, stelde ik het voor aan mijn vrouwtje die direct enthousiast was...Ik eerlijk gezegd, was ik niet voor maar ook niet tegen (had ook nog nooit van een doula gehoord...) Als je het mij nu vraagt zou ik niet meer zonder haar een bevalling willen meemaken. Ze betekende zowel voor mij, mijn vrouw en zelfs voor de tweeling een ZEER grote steun... #SUPERDOULA
Jij bent meer dan onze doula, jij bent familie geworden.
Het voelde onwennig, Maar al snel voelde het huiselijk fijn, De ontvangst was steeds warm en hartelijk, Of hoe het ergens anders ook een beetje thuis kan zijn, Eén en al energie en enthousiasme, Om ons baby´tje klein, Je toonde ons prachtige foto´s, Over hoe ongewoon gewoon een natuurlijke bevalling wel kan zijn, We leerden dansen, Vochten´met tranen, Luisterden aandachtig, Om wat je zei, "Jullie kindje wordt, Ongelooflijk prachtig, Hoor zijn hartslag, voel het ritme, Jullie liefde, maakt hem nu al blij", Geen enkele twijfel, Kreeg een echt leven, Want waar ook nodig, Daar was jij, En dan een nieuw leven, Omringt door liefde, De welgekome rust, Die bracht jij, Onvergetelijk, Hartvertederend, Liefdevol en geduldig, Helemaal jij, Om nooit meer te vergeten, Een zwangerschap zo te beleven, Jij zorgde voor ons, Doorheen hoop en vreugde, doorheen onrust en onzekerheid, En nu maanden later, Denken we terug met onschatbare dankbaarheid, Omdat we dag en nacht bij jou terecht konden, Voor jouw steun en kracht tijdens de bevalling, voor jouw liefde en zorg in de voor ons meest wonderlijke tijd. Dankjewel xxx
Ik kan nog altijd niet vatten hoe je het deed, maar je begreep mij. Je wist gewoon wat ik nodig had vaak nog voor ik iets hoefde te vragen en stond voor me klaar met heel je lijf en ziel. Zo dankbaar ben ik voor die mooie uren samen en prachtige manier waarop ik met jouw liefdevolle aanwezigheid mijn zoon op de wereld heb kunnen brengen. Je magische koffertje vol geurtjes, Snoepjes etc… je handen die de juiste plekken vonden om mn pijn te verlichten, je stem die me gerust stelde, aanmoedigde of gewoon mee oergeluiden maakten met mij… je liefdevolle aanwezigheid en onvoorwaardelijke vertrouwen in mijn kunnen en je vastberadenheid om mij op mijn manier te laten bevallen… woorden schieten te kort. Het gevoel van ultieme geborgenheid en veiligheid dat ik heb ervaren was gewoon zalig en zo speciaal. Ik ben oneindig dankbaar dat jij op m’n pad gekomen bent. Het was helemaal perfect zoals het gelopen is. DANK JE WEL !
1000 x dank voor wie je bent en wat we samen hebben meegemaakt de afgelopen maanden. Het was voor ons een reis onderweg naar onszelf, als gezin, als partners en als ouders. We zijn enorm blij dat we jou als doula kozen. Het voelt allemaal heel natuurlijk en warm als we samen zijn, een cirkel van warmte en licht, deel van onze familie. Dank voor jouw immer, krachtige, wijze en onvoorwaardelijke ondersteuning tijdens die magische dag.
Bedankt voor wat en vooral wie je voor ons was! We hebben voor zowel zwangerschap/bevalling maar zeker ook voor de rest van ons leven geleerd hoe het anders kan. Dat 'anders' niet gemakkelijk was/zal zijn, maar wel veel dichter bij wie we in de toekomst willen zijn. Bedankt dat je ons geholpen hebt deze sprong te durven wagen in zacht te landen EN vooral blijven geloven dat alles goed komt! Bedankt dat je op ons pad gekomen bent, het was voor ons een prachtige ervaring die we zullen blijven koesteren.
Een doula kan zoveel betekenen voor een zwangere vrouw en partner. Het geduld dat zij hebben en de goede ondersteuning zijn onmisbaar tijdens deze belangrijke fase van het leven! Zij zorgen ervoor dat de fysiologie bewaakt wordt en onnodige interventies vermeden worden. Topjob! Vroedvrouw
Vorige
Volgende
Wetenschappelijk onderzoek

Het doula-effect

De kracht van ondersteuning tijdens de zwangerschap en 1-op-1-begeleiding bij de geboorte is enorm. Dat bewijst het wetenschappelijke onderzoek uit 2017 dat wereldwijd de effecten van de voortdurende begeleiding door een doula vergelijkt met die van de gebruikelijke zorgverlening.

Dankzij doorlopende ondersteuning hadden zwangeren:

Opvallend daarbij is dat de resultaten des te gunstiger zijn als de persoon die de ondersteuning biedt, geen lid is van het medische team en ook geen deel uitmaakt van het sociale netwerk van de zwangere.

Reden te meer om de begeleiding door een doula naar waarde te schatten.

De kracht van een doula

Het interview van TV Limburg van Veerle Peeters in 2019. Veerle legt uit wat een doula is. Ze legt uit wat we doen: informeren, masseren, emotionele ondersteuning. En wat we niet doen zoals medische handelingen.

“Mijn missie is geslaagd als het koppel de geboorte samen doet; als mijn aanwezigheid hen het zelfvertrouwen daarvoor kan geven”

Europees netwerk van doula's

Als trotse leden van het European Doula Network (EDN) zijn we onderdeel van een inspirerend netwerk van doulaorganisaties in heel Europa. Het EDN, opgericht in 2011, verbindt doulaverenigingen die een ethische code delen. Met 36 aangesloten doulaverenigingen uit 20 verschillende Europese landen, zijn we omringd door een diverse en bloeiende community. Binnen het EDN worden we ondersteund door 80 toegewijde vertegenwoordigers. Samen vormen we een krachtige beweging van duizenden doula’s die zich inzetten voor kwaliteitsvolle begeleiding en zorg.

Ervaar een geboorte met ruimte voor communicatie en waar je stem gehoord wordt