Tussenkomst doula door ziekenfondsen

Momenteel is er nog geen algemene terugbetalingsregeling via het ziekenfonds. Afhankelijk van het ziekenfonds wordt er een gedeeltelijke terugbetaling voorzien. Soms is dit deel van de geboortepremie. Bekijk zeker ook de hospitalisatieverzekering.

 

Even een overzicht:

(voorheen Partena en Onafhankelijke Ziekenfonds)

Bij Helan krijgt elke rechthebbende ouder een terugbetaling voor hun doula van 5 euro per uur, met een maximum bedrag van 150 euro (of maximum 30 uur)

Helan

Voorwaarden
EXTRA - Hospitalia Plus: 20 euro per dag

Voor kraamzorg tijdens de eerste zeven dagen na de ziekenhuisopname voorziet de hospitalisatieverzekering Hospitalia Plus een tegemoetkoming van 20 euro per dag.

Voorwaarden

Solidaris

Bij Solidaris krijgt elke rechthebbende ouder een terugbetaling voor hun doula van 5 euro per uur, met een maximum bedrag van 150 euro.

Voorwaarden

Met een Hospitalisatieverzekering van Solidaris kan de ouder per geboorte via Kliniplan een aanvullende terugbetaling tot maximaal 309.99 euro. Via Kliniplanplus tot maximaal 643,20 euro.

Voorwaarden (zie algemene voorwaarden van de verzekering)
Voorbeeld

In totaal dus een terugbetaling van 600 euro of 900 euro. Factuur van de doula moet gelijk aan of hoger zijn dan dat bedrag.

Liberale mutualiteiten

Bij Liberale Mutualiteit krijgt men een terugbetaling van maximaal 150 euro per de pasgeborene.

Voorwaarden

Vlaams & Neutraal Ziekenfonds

Het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds voorziet een terugbetaling voor een doula tot maximaal 300 euro per kind of maximaal 60 uren (maximaal 100 euro per dag).

Voorwaarden