Voor Doula's

Opleiding

Ben je gefascineerd door de wondere wereld van zwangerschap en bevallen? Wil je zelf graag doula worden en ben je op zoek naar een doula opleiding in Vlaanderen?

Als Vlaamse Federatie van Doula’s vertrekken we vanuit het standpunt dat een doula niet iemand is met een academische opleiding, maar iemand die vrouwen ‘empowert’, informeert en aanmoedigt. Als doula heb je een aantal vaardigheden nodig: emotionele intelligentie en empathisch vermogen staan bovenaan, een goeie communicatie met toekomstige ouders, zorgverleners en collega doula’s is onontbeerlijk. Intuïtie en gevoel zijn belangrijke sleutelwoorden.

Mentorprogramma

Naast het voltooien van de 3 modules, het theoretische deel van de opleiding, zal je ook 3 vrouwen/koppels zelfstandig begeleiden tijdens de zwangerschap en de geboorte van hun kindje. Uniek in Vlaanderen is het mentorprogramma als onderdeel van het praktische deel van de opleiding. Een ervaren en gecertificeerde doula zal jou als mentor ondersteunen. Meer hierover kan je lezen in het huishoudelijk reglement van onze vereniging of via mentorprogramma@dedoula.be.

Certificeren houdt in dat je instapt in mentorprogramma, verbonden met lidmaatschap voor 2 jaar. Dit is inbegrepen in het inschrijvingsgeld. 

Na het afronden van minstens 3 begeleidingen, krijg je een certificaat en word je door onze federatie erkend als volwaardige doula. Je kan dan aan de slag binnen je eigen doula-praktijk.

De Vlaamse Federatie van Doula’s vzw wil alle doula’s samenbrengen om op die manier het beroep doula te versterken. Je lidmaatschap biedt veel voordelen: We brengen alle doula’s in contact met elkaar via doula-cafés, bijscholingen, workshops. Op die manier kan je een sterk netwerk opbouwen.

Wel doula maar nog geen lid van de federatie ?

Je kan ons helpen door lid te worden en mee deel uit te maken van een steeds groter wordende groep in Vlaanderen. Wil je meer weten over de voorwaarden om aan te sluiten bij de Vlaamse Federatie van Doula’s vzw? Neem dan een kijkje in onze gedragscode en huishoudelijk reglement.

Zowel als doula-in-opleiding als ervaren doula kan je deel uitmaken van onze vereniging.

Ben je nog bezig met ervaring op te doen, dan krijg je de kans om in het mentorprogramma in te stappen en met ondersteuning van je eigen mentor je stagebegeleidingen af te ronden. Meer info over het mentorprogramma vind je ook in het huishoudelijk reglement terug. Of neem contact op met mentorprogramma@dedoula.be

Als jij je in onze visie kan vinden, kan je een aanvraagformulier tot lidmaatschap online invullen.

Hoeveel doula's telt Vlaanderen?

Om zicht te krijgen op het aantal doula’s dat actief is in Vlaanderen, durven we te vragen om bij elke begeleiding die je doet, prentaal begeleiding en/of aanwezig bij de bevalling, te registreren onder het begeleidingsregister. Elke doula, lid of geen lid van onze federatie, kan/mag dit register invullen. Op die manier kunnen we cijfers verzamelen over het aantal vrouwen /koppels dat beroep doet op een doula.

Wil je graag meer weten , stuur dan een mailtje naar het secretariaat.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.