Wetenschappelijk onderzoek naar het ‘doula-effect’

Wat is het ‘doula-effect’?

Het doula-effect is ontdekt door twee kinderartsen, Dr. Marshall Klaus en Dr. John Kennell.

Deze twee kinderartsen wilden een onderzoek doen naar hechting tussen de moeder en het kind in het postpartum-stadium. Zij vroegen studenten de vrouwen te observeren na hun bevalling en hun bevindingen te noteren. Het aantal aanrakingen, het aantal keer aankijken, het stemgebruik van de moeder, dat soort dingen. Tijdens het doornemen van de gevonden observaties viel één ding op. Bij één studente waren de observaties namelijk heel anders dan alle andere. De moeders die door deze studente waren geobserveerd hadden een betere hechting met hun kind. Bovendien was bij deze moeders de bevalling veel makkelijker gegaan, korter van duur, met minder complicaties en minder ingrepen.
 
De kinderartsen waren hierdoor zo geïntrigeerd dat ze de studente bij zich riepen en haar vroegen naar een verklaring voor deze afwijkende resultaten. De studente moest toen wel bekennen dat ze zich niet aan de opdracht had gehouden. In plaats van pas na de bevalling te gaan observeren, was zij al tijdens de bevalling bij de vrouwen in de kamer gaan zitten. Ze wilde heel graag zien hoe een bevalling zou verlopen en had de vrouw alleen maar af en toe een bemoedigende blik toegeworpen, verder niet. De stille aanwezigheid van deze studente was al voldoende voor de vrouwen om meer vertrouwen te hebben in zichzelf. Het onderzoek naar hechting was hiermee niet meer bruikbaar, MAAR de kinderartsen hadden wel een enorme ontdekking gedaan: “het doula-effect”.
 

Publicaties

Doula support compared with standard care

(Can Fam Physician. 2015 Jun; 61(6): e284–e292)

Meta-analysis of the effects on the rate of medical interventions during labour for low-risk women delivering at term

Jacqueline H. Fortier, MSc – Research Assistant in the Primary Healthcare Research Unit at Memorial University of Newfoundland in St John’s.

Marshall Godwin, MD MSc CCFP FCFP – Professor of Family Medicine at Memorial University of Newfoundland.

Continuous support for women during childbirth

Cochrane Database Syst Rev. 2017 Jul 6;7:CD003766. doi: 10.1002/14651858.CD003766.pub6.

Hodnett ED1, Gates S, Hofmeyr GJ, Sakala C.

The Cost-Effectiveness of Doula Care Associated with Reductions in Preterm Birth and Cesarean Delivery

Birth Issues on prenatal care. Version of Record online: 14 JAN 2016. DOI: 10.1111/birt.12218.

Katy B. Kozhimannil PhD, MPA Associate Professor1,*, Rachel R. Hardeman PhD, MPH Assistant Professor of Health Services Research2, Fernando Alarid-Escudero MSc Doctoral Student1, Carrie A. Vogelsang MPH Graduate Student1, Cori Blauer-Peterson MPH1 and Elizabeth A. Howell MD, MPP Associate Professor3